- Доц. Ганев, потърсих Ви да коментирате последствията от протестите и ковид-кризата,

...
- Доц. Ганев, потърсих Ви да коментирате последствията от протестите и ковид-кризата,
Коментари Харесай

Борисов има фикс идея този път да си изкара мандата

- Доц. Ганев, потърсих Ви да коментирате следствията от митингите и ковид-кризата, само че вие желаете да говорите първо за 10 юли - датата, на която България влезе в " антрето " на еврозоната. Защо 10 юли е толкоз значим?

- Аз съм в лагера на тези, които мислят, че е доста хубаво за българската стопанска система в дълготраен план да се присъединим към еврозоната, освен това колкото по-скоро, толкоз по-добре. 

На 10 юли на практика преодоляхме едно голямо затруднение по пътя ни към еврозоната - Европейската централна банка, която до момента бе срещу. Оттук нататък ЕЦБ към този момент не може да ни спре. Решението за влизането ни в еврозоната ще зависи от страните - членки на еврозоната. ЕЦБ само ще написа отчети за доближаването, convergence reports,  които задължително готви на всеки две години за страните, които се намират в " чакалнята " преди еврозоната - в този момент към този момент сме три такива с Дания и Хърватия. Тези отчети разказват до каква степен страната покрива критериите за участие - ниска инфлация, нисък обществен дълг и недостиг, стабилен валутен курс и така нататък

- Добре, но това не трансформира живота на елементарния българин...

- Пряко не. Но индиректно да. Занапред четирите най-големи български банки и всяка друга, която ЕЦБ си набележи, подлежат на европейски контрол - паралелно с надзора от Българска народна банка. Това значи, че можем да бъдем по-спокойни за парите си в българската банкова система. Дори в случай че възникне проблем с някоя банка, тя ще може да разчита на европейска поддръжка.

-  Одобрявате ли метода, по който българската страна поддържа Първа капиталова банка - с наливане на близо 200 млн. лв. през държавната банка ББР?  

- Това бе последната спънка пред приемането на България в " чакалнята " за еврото. Видяхме как за следващ път играчи със стратегически връзки с властта успяха да извлекат привилегия от важен народен приоритет, какъвто е приближаването към еврозоната. ПИБ се оказа на пътя на България към еврото и съумя да извлече пари от това. Собствениците на ПИБ по едно и също време получиха солидна финансова инжекция и запазиха контрола си върху банката. Ако държавата беше настояла ББР да заплати акциите на по-ниска цена, можеше да придобие по-голям дял, а в този момент има под 20%, което не й дава никакви права.

- Лидерът на Демократична България разгласи, че петата банка, която ЕЦБ наложително би трябвало да държи под око, е " спасителката "   на ПИБ - ББР?

- Има учредения, тъй като ББР беше основана с съответно декларирани цели и задания, а извършва напълно други. Добре е и Българска народна банка да направи одит на тази банка до каква степен извършва дилемите си. В закона за ББР написа, че би трябвало да дава облекчени заеми на дребни и междинни предприятия, а не да кредитира едрия бизнес и да купува акции на други банки.

-  Каква оценка давате на антикризисните ограничения на държавното управление - към този момент има два пакета? 

- Имам съществени забележки. Дори при най-нашумялата мярка 60:40 има някакви политически желания и намеси, не всеки получава поддръжка. Някои като футболен клуб  " Лудогорец "  успяват, други - не. За безвъзмездните пари за дребните и междинните компании повече се приказва, в сравнение с се работи. А до момента в който се шуми за " великите "  антикризисни ограничения, тайно се случват доста рискови неща.

В България отношението на властта към стопанската система се изчерпва с убеждението, че близките до властта предприемачи би трябвало да получават благоприятни условия, да бъдат уреждани, включително и чрез елиминиране на конкуренцията. А тези предприемачи постоянно не са способни, те са определени по братовчедска или партийна линия. Избраният получава всякви привилегии, само че даже това не му оказва помощ да се оправи и тогава стартира да пречи на другите, а отстрелването на съперника става съществена част от “успеха ”. Набелязват се печеливши бизнеси, създадени от можещи хора, и стартира акция за отнемането.

Случаят с братя Бобокови наподобява на такава акция. Само че в случай че не си сръчен, завладеният печеливш бизнес след две години може да се окаже губещ. Защото бизнесът съумява единствено в случай че всеки ден взимаш верните предприемачески решения, а това не е за всеки. Този циничен модел на почистване на съперници и на завладяване обаче се изчерпва, той е саморазрушителен - остават все по-малко бизнеси за крадене. Мисля, че към този момент е достигната сериозна точка. Това е очевидно и в публичното отвращение, довело до митингите. Решението е в това да имаме ефикасна правораздавателната система. 

- Трябва ни единствено някой неутрален герой като  Лаура Кьовеши?

-  Ние обаче имаме отпред на прокуратурата не Кьовеши, а Каскета... 

-  Под напора на митингите министър председателят се раздели с основна фигура в кабинета - Владислав Горанов. Смяната на финансов министър постоянно е много опасен ход, а в тази ситуация новият фаворит наподобява прекомерно мек и дисциплиниран за поста? 

- Колкото и рецензии да има към Владислав Горанов, освен това изцяло заслужени, не може да му се отхвърли приноса за финансовата непоклатимост на България. Той успяваше ненапълно да удържа популистките залитания на премиера, не съм сигурен, че Ананиев ще съумява.

- Като министър на опазването на здравето той сменяше заповедите като носни кърпички, съгласно настроението на Борисов...

- Да го оправдаем с това, че опазването на здравето не е тъкмо неговата експертиза. Опасявам се, обаче, че ще има разхлабване на финансовата дисциплинираност. Нека изчакаме да забележим първия проектобюджет, който Ананиев ще показа към този момент като финансов министър. Той вече би трябвало да е в много напреднала фаза, през първата половина на септември би трябвало да е подготвена средносрочната бюджетна рамка.

- Представете си, че от на следващия ден сте назначен за стопански консултант на държавното управление. Какви ограничения ще му предложите?

-  При всички случаи понижаване на разноските на бизнеса. Ето една радикална идея - държавата поема осигуровките на всички бизнеси за една година - до 31 юли 2021 година Това мигновено облекчава всички производители и най-вече тези, които почтено си заявяват приходите и дължимите данъци и осигуровки. Те ще са облекчени повече от тези, които крият приходи. Хайде най-малко един път да създадем по този начин, че да завоюват честните. 

-  Но това би било голяма сума. Откъде ще я взема страната?

- Например от фискални запас - нали е " бели пари за черни дни ". Възможни са разнообразни разновидности за използване на такова краткотрайно облекчение, като става дума за сума от порядъка на 2-3 милиарда лв.. На пръв взор е стряскащо, само че това би било от изгода в действителност.

Вместо това държавното управление ще подвига заплатите на служителите и раздаде по 50 лева на всички пенсионери. Колкото и да дадеш на пенсионерите, все ще е малко, само че това не е антикризисна мярка, това е обществено подкрепяне. Друго нещо, което може да се направи, е нещо като български проект " Юнкер " за финансиране на планове. Знаете, че Европейската капиталова банка образува комитет от хора, за които е безусловно несъмнено, че не може да им се въздейства политически или братовчедски. Мисля, че и в България има такива, на които може да се има доверие. Та този капиталов комитет преглежда плановете, непосредствено пред него се кандидатства, няма министерства, няма служители, няма областни управи или ръководещ орган на оперативна стратегия. Инвестиционният комитет само взема решение и когато той одобри даден план, този план елементарно може да си набави и в допълнение финансиране. Това би било прелестна формула за България.

- Смятате ли, че ще се стигне до предварителни избори? Ще има ли стопански катаклизми?

- Прогнозите са по-трудни от всеки път - освен за България, за целия свят.  Заради пандемията, поради растящите обществени разноски в опит да се овладяват рецесиите, поради трупането на задължения.

Според мен Борисов има някаква фикс концепция този път да си изкара мандата. Между другото, открих, че той към този момент е задминал Тодор Живков по дългоденствие като министър-председател. Вече има 3300 дни на този пост. Пред него е единствено Станко Тодоров с 3600 дни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР